Cursussen & Vaarbewijzen

Klein vaarbewijs en vaartuigen

 

Een vaarbewijs is nodig als gevaren wordt met:

• Een schip met een lengte tussen de 15 en 24 meter dat niet bedrijfsmatig wordt gebruikt.

• Een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter dat bedrijfsmatig wordt gebruikt of daarvoor  is bestemd.

• Een sleepboot of duwboot die niet wordt gebruikt om een schip met een lengte van 20 meter of langer te slepen, langszij mee te voeren of te duwen.

• Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die volgas harder kan dan 20 kilometer per uur. Bij een controle wordt niet naar het aantal pk’s gekeken. Het criterium is dat de boot met de gebruikte motor sneller dan 20 km per uur kan varen.

welk  vaarbewijs?

Klein Vaarbewijs 1, ook VB1 genoemd.

Voor het varen op rivieren, kanalen en meren, met uitzondering van de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer (inclusief Markermeer en IJmeer), de Waddenzee, de Eems en de Dollard. Er mag wel gevaren worden op de Gouwzee en de Randmeren (Gooimeer tot en met Ketelmeer/Zwarte Meer).

Klein Vaarbewijs 2, ook VB2 genoemd.

Voor het varen op alle Nederlandse binnenwateren, dus inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Waddenzee, de Eems en de Dollard. Voor het varen op de Noordzee is geen vaarbewijs nodig. Wel voor het varen binnen de grenzen van het Binnenvaart Politie Reglement (BPR). Dat betekent in de praktijk dat als het schip met de kop binnen de pieren van een zeehaven vaart, het binnen de BPR voorschriften valt en, indien het een vaarbewijsplichtig schip is, er iemand aan boord dient te zijn in het bezit van een geldig vaarbewijs.

Het VB2 kan niet worden behaald indien u niet in het bezit bent van VB1.

• Het Klein Vaarbewijs wordt afgegeven als ten minste de 18 jarige leeftijd is bereikt.

• Het examen Klein Vaarbewijs kan vanaf de 16 jarige leeftijd afgelegd worden.