Cursussen & Vaarbewijzen

Scheepsdieseltechniek

Deze cursus is bedoeld voor mensen die klein onderhoud aan hun scheepsdiesel zelf willen kunnen uitvoeren en de werking van de motor en de mogelijke mankementen beter willen begrijpen.

In jachten worden overwegend dieselmotoren gebruikt. Dieselmotoren zijn betrouwbaar en de brandstof is minder brandbaar of explosief dan benzine. Afhankelijk van de kennis of technisch inzicht kunnen watersporters hun dieselmotor zelf onderhouden. Natuurlijk zal iemand die ervaring heeft met motoren meer uit kunnen voeren aan de motor dan iemand die ternauwernood weet wat een motor is. Toch is het juist voor die mensen belangrijk iets van een dieselmotor te weten. Immers, bij een voorkomend pechgeval is de niet-wetende watersporter afhankelijk van een monteur. Daar ligt u dan met een weigerende motor tussen hier en nergens. Mogelijk is het maar een kleinigheid, bijvoorbeeld een verstopte brandstoffilter. Dat is heel eenvoudig zelf te vervangen. Daar hoeft echt geen dieselmonteur bij te komen. Dat scheelt een hoop narigheid en geld.

Wat omvat de cursus scheepsdieseltechniek?

Olie verversen. Brandstoffilters vernieuwen. Impellers van waterpompen vervangen. Het werkingsprincipe van de dieselmotor. Kleppen stellen. De cursisten worden niet opgeleid voor scheepsdieselmonteur. De cursus wordt in een ontspannen sfeer en op een technisch populaire manier gegeven en is daarom geschikt voor niet technische personen.

Ik verzorg de cursus scheepsdieseltechniek in vijf avonden bij w.s.v. Giesbeek te Giesbeek. Bij voldoende deelname is het mogelijk de cursus op een andere locatie te geven. De cursusprijs is dan afhankelijk van het aantal deelnemers en de locatie.